
Antero Krekola
YHDISTYKSEMME TEHTÄVISTÄ,
Sääntöjemme tarkoituspykälän mukaan toimimme jäsenistömme yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavana sekä omaehtoisen harrastustoiminnan ja itseilmaisun areenana. Käytännön arjessa jälkimmäinen asia korostuu ja näkyy selvimmin. Sosiaalinen yhdessäolo, kerhotoiminnat, matkat, eri asiantuntijoiden kuulemiset ym. ovat sitä keskeisintä toiminnan sisältöä, jota eniten kaivataan ja joka eniten motivoi osallistumaan yhdistyksemme toimintaan.
Vähemmän näkyvää mutta tärkeää on myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Otamme kantaa eläkeväestöä koskeviin epäkotiin, päätöksiin ja asioihin yleisemminkin. Osa meistä toimii erilaisissa yhteiskunnallisissa vaikuttamiselimissä, joiden kautta on myös mahdollisuus vaikuttaa jäsenistömme elämisen laatuun.
Konkreettisin vaikuttamismahdollisuus tarjoutuu kerran vuodessa, jolloin Espoon kaupungin vanhusneuvosto pyytää kaikilta eläkejärjestöiltä ja vastaavilta esityksiä ja aloitteita ikäihmisten elinolosuhteiden parantamiseksi. Osa aloitteista menee edelleen kaupungin päätöksentekoelinten käsittelyyn ja voipa jopa toteutuakin. Osa esityksistä tyrmätään useimmiten taloudellisiin syihin vedoten.
Seuraavassa esittelemme tälle vuodelle tehdyt esityksemme, joista kahta ( Ela ja Asu -seniorikeskus Matinkylään ja Rantaraitin läntisin osa Nuottaniemessä toteutettava kaupunginvaltuuston hyväksymän asemakaavan mukaisesti ) olemme esittäneet jo useamman vuoden ajan.
Antero Krekola 27.4.2022
ESITYKSIÄ VANHUSNEUVOSTOLLE
Lähetämme oheisena Vanhusneuvoston järjestökirjeen 1/ 2022 kohdan 2 mukaiset aloitteet käsiteltäväksi asianmukaisissa elimissä. Toteamme, etteivät kaikki aiemmat tekemämme esitykset tai aloitteet ole edenneet toivomallamme tavalla. Osa esityksistämme on siis pääsisällöltään entisiä mutta pidämme niiden uusimista ja toteuttamista edelleen tärkeänä
1) OMALÄÄKÄRIJÄRJESTELMÄN PALAUTTAMINEN PERUSTERVEYDENHUOLTOON
Espoossa kokeiltiin 80-luvun lopulla väestövastuiseen tiimityöhön perustuvaa omalääkärijärjestelmää ( ns. Levike -hanke ). Toteutus koettiin myönteiseksi ja toimintamallia siirrettiin sitten asteittain muille terveysasemille. Se sai laajempaakin julkisuutta ja osaltaan vaikutti valtakunnallisen Toimiva terveyskeskus -projektin syntymiseen vuosina 1990-1992. Sekä asiakkaat että työntekijät kokivat uuden toimintamallin myöteisenä.
90-luvun alkupuoliskon lama sekä terveydenhuollon vähenevien resurssien keskittäminen erikoissairaanhoitoon ja työterveyshuoltoon vesittivät kuitenkin hyvin alkaneen kehityksen. Kuntien säästötavoitteet, uusien virkojen saamisen vaikeutuminen, täyttökiellot ym. vaikeuttivat uuden toimintamallin käyttöönottoa ja omalääkärijärjestelmästä jouduttiin asteittain luopumaan.
Nykyisin työterveyshuolto lisääntyneillä resursseillaan hoitaa työikäisten henkilöiden tavanomaisia sairauksia jotka ovat usein yksittäisiä ja lievempiä. Työterveyshuolto on myös houkutellut paremmilla eduillaan aiemmin terveyskeskuksissa työskennelleet kokeneet yleislääkärit palvelukseensa. Myös erikoissairaanhoidon tilanne on resurssien saannin kannalta pysynyt hyvänä.
Julkisen puolen terveyskeskukset ovat tämän kehityksen myötä vaarassa muuttua ongelmakeskuksiksi, jonne muut haluavat työntää potilaat ja ongelmat, jotka ovat liian hankalia tai kalliita tehokkuuden ja tuotteistuksen logiikkaa noudattavassa palvelujärjestelmässä.
Esitettyjen arvioiden mukaan yksityiset sairaanhoitovakuutukset ovat yleistymässä. Niitä ostetaan entistä enemmän etenkin lapsille, mutta myös aikuisten vakuutusten suosio on kasvanut. Tämä vahvistaa jo pitkään jatkunutta eriarvoistavaa kehitystä, jossa terveyskeskus hoitaa huono-osaisimmat ja pitkäaikaissairaat. Muut käyttävät työterveyshuoltoa tai yksityisiä palveluita, joissa vastaanotolle pääsee huomattavasti nopeammin.
Esitämme: Espoon kaupunki käynnistää kehittämishankkeen, jossa perusterveydenhuollon tilanne, resurssit ja toimintatavat arvioidaan sekä hyödynnetään lähihistorian parhaita käytäntöjä. Esitämme lisäksi kaupunki kehittämishankkeen yhteydessä käynnistää kokeilun, jossa väestövastuiseen tiimityöhön perustuvaa omalääkärijärjestelmää ryhdytään kokeilemaan alkuvaiheissaan 70 v + väestönosaan sekä moniongelmaisiin, erilaista asiantuntemusta vaativiin asiakkaisiin.
2) ELÄ- JA ASU -SENIORIKESKUKSET
Espoo on ikäpoliittisessa ohjelmassaan vuodelta 2016 päättänyt, että toimiviksi osoittautuneita Elä ja Asu -seniorikeskuksia rakennetaan kaikkiin Espoon kaupunkikeskuksiin. Hankkeet eivät ole kuitenkaan edenneet alkuperäisten suunnitelmien ja päätösten mukaisesti.
Nyt SOTE-uudistus on jälleen uudessa vaiheessa. Esitämme, että kaupungin päättävät elimet esittäisivät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen päätöksentekijöille seniorikeskusten aktiivinen suunnittelun käynnistämistä mahdollisimman pikaisesti. Pidämme erityisen tärkeänä jo hankesuunnitteluvaiheeseen ehtineen Matinkylän Elä ja Asu -seniorikeskuksen kiireellistä toteuttamista.
3) IKÄÄNTYVIEN VÄLIMUOTOINEN ASUMINEN
Ikääntyvien välimuotoisen asumisen suunnitelmallinen kehittäminen Espoossa tavanomaisen asumisen ja tehostetun palveluasumisen väliin on mielestämme hyvin tärkeää väestön ikääntyessä. Asuminen voi olla joko huoneenvuokralain alaista tai asumista omistus- tai asumisoikeusasunnossa. Asuminen ja palvelut on selkeästi erotettu toisistaan. Suunnittelu vaatii poikkihallinnollista työtä ja halua lähteä ratkaisemaan meitä kaikkia koskevaa yhteistä haastetta. Välimuotoisessa asumisessa korostuu yhteisöllisyys, yhteinen toiminta, sijainti palvelujen lähellä ja esteettömyys, jota tukevat turvallisuutta lisäävät teknologiset ratkaisut. Ikäihmisten yksinäisyyteen ja turvattomuuden tunteeseen esimerkiksi leskeksi jäämisen vuoksi ei pystytä vastaamaan nykyisillä palveluilla. Heille ei ole riittävää kotihoito, päivätoiminta eikä vuorohoito, mutta he eivät vielä tarvitse tehostettua asumispalvelua. Turvattomuus aiheuttaa myös fyysisiä vaivoja ja yksinäisyys voi lamauttaa ihmisen totaalisesti jolloin hän ei enää kykene toimimaan normaalisti ja voi jopa syrjäytyä. Päivystyspalvelut kuormittuvat. (Päivi Meriläinen, palveluesimies, Oulun kaupunki 8.6.2020. www.hippa.metropolia.fi)
Katsomme, että välimuotoisen asumisen kehittäminen ei voi jäädä vain markkinoiden hoidettavaksi. Tällöin esimerkiksi pienituloisimmat kotihoidon asiakkaat jäävät palveluiden ulkopuolelle, sillä heillä ei ole varaa maksaa markkinahintaisesta asumisesta ja palveluista. Sen vuoksi tarvitaan myös kaupungin omia välimuotoisen asumisen palveluita. On tuskastuttavaa kotihoidon työntekijöille jättää asiakkaat yksinäisinä ja turvattomina kotinsa vangiksi. Seniorikeskukset ja esimerkiksi ikääntyneiden ryhmäasuminen ja perhehoito myös säästävät kustannuksia, koska kotihoidon työaika ei kulu työmatkoihin ja ikääntyneiden elämänlaatu paranee kun he saavat toisistaan seuraa ja turvaa.
4) MATINKYLÄN ENTISEN TERVEYSASEMARAKENNUKSEN TULEVAISUUS
Matinkylän entinen terveysasemarakennus toimii nykyisin Espoonlahden terveysaseman väistötilana vuoden 2024 kesään saakka. Kaupunki ei ole ainakaan julkisuuteen esittänyt mitään suunnitelmia talon tulevasta kohtalosta väistötilavaiheen jälkeen. Talon iän, kunnon ja arkkitehtonisen arvon huomioon ottaen esitämme, että taloa ei missään tapauksessa pureta. Olemme jo aikaisemmin esittäneet tiloihin joissakin Suomen kunnissa toimivien vanhusneuvoloiden mukaista vanhusneuvolaa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen mahdollisesti yhdistyessä tulisi palvelupisteeseen luoda sosiaalipalveluiden, neuvonnan ja ohjauksen ohella myös viihtyisiä yhteisiä tiloja, joita vanhusjärjestöjen ohella myös muut alueen järjestöt voisivat hyödyntää.Asukaslähtöisyyttä korostavan kaupungin periaatteiden mukaisesti tilojen käytön suunnitteluun tulisi ottaa mukaan myös asukkaiden edustus.
5) IKÄÄNTYVIEN KÄYTTÖÖN TULEVIEN LAITTEIDEN SIJOITTAMINEN LEIKKIPUISTOIHIN
Espoo on rakentanut kiitettävästi lapsille tarkoitettuja leikkipuistoja. Heitä valvovien aikuisten käyttöön on eräisiin leikkipuistoihin sijoitettu myös ns. fitness –kuntoilulaitteita jotka soveltuvat aktiivista ja vaativaa kuntoilua harrastaville.
Hyvin usein lasten leikkien valvojina toimivat myös isovanhemmat, joille fitness –kuntoilulaitteet ovat liian vaativia. Leikkipuistoihin tulisi sijoittaa myös välineitä, joiden tarkoituksena olisi auttaa iän myötä heikkenevän toimintakyvyn ylläpitämistä. Tällaisilla laitteilla voitaisiin ylläpitää esimerkiksi tasapainon säilyttämistä, jäsenten liikkuvuuden ylläpitämistä ja lihaskunnon säilyttämistä. Tällaisista leikkipuistojen laitteista on hyviä esimerkkejä mm. Jyväskylässä ja Lappeenrannassa.
Esitämme, että Espoon kaupunki ryhtyisi toimenpiteisiin ikääntyville tarkoitettujen, toimintakykyä ylläpitävien laitteiden sijoittamiseksi leikkipuistoihin.6)
RANTARAITIN TOTEUTTAMINEN NUOTTANIEMEN LÄNTISESSÄ OSASSA
Uudistamme esityksemme, että kaupunki käynnistää pikaisesti toimenpiteet, joilla Matinkylän Nuottaniemen läntisin osa saadaan rantaraitin piiriin hyväksytyn asemakaavan ja alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Esteettömyyden kannalta pidämme hanketta keskeisenä. Kaikki esitykset rantaraitista luopumisesta tai vetämisestä katuosuuden kautta ko. osuudella on torjuttava.
Espoossa 11.4.2022
Etelä-Espoon Eläkeläiset ry
Antero Krekola, puheenjohtaja Pirjo Mitjonen, sihteeri
********
MITÄ ON TEHTÄVÄ
Lähes kaksi vuotta pandemian hallintaa. Lähes kaikilla
meillä ikäihmisillä alkaa olla täysi rokotusturva. Mutta se ei riitäkään. Kun
tulevaisuus alkaa näyttää lupaavalta, jossain päin maailmaa syntyy uusi
virusvariaatio. Onko nykytilanteesta syntynyt uusi normaali?
Kuten aikaisemmin olemme eri yhteyksissä todenneet toimeentulo-ongelmat,
ja yksinäisyys ovat tutkitusti ikäihmisten suurimpia huolenaiheita. Valtaosa
jäsenistöstämme on naisia. Eläkekertymät ovat olleet tämän ikäpolven naisten historiassa
epäoikeudenmukaisia. Mm. perheiden arjen pyöritykseen liittyviä töitä ja
osaamista ei ole huomioitu eläkkeiden karttumisessa. Toimeentuloasioihin vaikuttaminen on koronatilanteesta riippumatta tietenkin aina välillistä ja vaikeampaa.
Yhteiskunnalliseen keskusteluun ja välillisesti myös
toimeentuloasioihin voimme vaikuttaa yleisten tavoitteidemme mukaan sekä
paikallisella tasolla että yleisemminkin. Konkreettisin ja ajankohtaisin
vaikuttamismahdollisuus on osallistua tammikuussa pidettäviin ensimmäisiin
sosiaali- ja terveyspalvelujen hyvinvointialueiden eli uuden väliportaan
päättävien hallintoelinten vaaleihin. Näissä vaaleissa äänestämiseen
toivoisimme tietenkin mahdollisimman monen osallistuvan. Myös omista
joukoistamme löytyy sopivia ja päteviä ehdokkaita.
Korona-aika on vaikuttanut
eniten yhteisiin kokoontumisiin ja niiden peruuntumisiin. Varmaan nämä asiat
ovat monelle ihmiselle lisänneet yksinäisyyden ja eristäytymisen tuntemuksia.
Osa kerhoistamme on jäänyt tauolle tilanteen vuoksi, osa on jatkanut
normaalisti. Rokotustilanteen paranemisen takia kokoontumistiloja on kuitenkin
pidetty avoimena enemmän kuin koronan alkuvaiheissa. Nyt vuoden vaihteen
lähestyessä tilanne on kuitenkin jälleen vaikeutumassa ja kokoontumistilojemme
käyttö epävarmaa.
Sääntöjen edellyttämät ja tärkeimmät kokoukset olemme joka
tapauksessa onnistuneet viemään läpi. Syyskokouksessa hyväksymämme vuoden 2022
toimintasuunnitelma on tietoisesti laadittu varsin yleisluonteiseksi juuri
tulevaisuuden epävarmuuden takia. Yhteisiin kokoontumisiin ja yhdessäoloon
voimme itse vaikuttaa eniten. Siksi kerhotoiminnan ylläpitäminen ja edelleen
kehittäminen on tässä ajassa keskeisin tavoitteemme. Uusiakin kerhoja voidaan
tarvittaessa perustaa, jos sopivia aiheita ja kiinnostuneita aktiiveja löytyy.
Yhdistykseemme on liittynyt pandemia-aikana uusia jäseniä.
Järjestämme tulokkaille koronatilanteesta riippuen mahdollisimman pikaisesti
perehdyttämis- ja keskustelutilaisuuden, jossa kerromme yhdistyksemme
toiminnasta ja kartoitamme uusien jäsentemme toiveita toiminnan kehittämiseksi.
Tietenkin myös kaikki muutkin jäsenet voivat halutessaan ehdottaa
toiminnallemme uusia sisältöjä. Suosituimmassa joka viikkoisessa maanantaikerhossa
on aina mahdollisuus nostaa esille uusia asioita ja kehittää toimintaamme.
Epävarmasta ja sumeasta tulevaisuudesta huolimatta lähdemme
uuteen vuoteen toiveikkaina.
Antero Krekola,
28.12.2021
********
PALUU NORMAALIIN ?
Olemme eläneet kohta lähes kaksi vuotta pandemian kourissa. Välillä on näyttänyt paremmalta, sitten käyrät ovat jälleen nousseet. Rokotukset alkavat onneksi kattaa kuitenkin jo niin suuren osan kansasta että toivo tilanteen normalisoitumisesta on alkanut elää. Yhteiskunta alkaa avautua ja paluu normaaliin näyttää todennäköisemmältä.
Eläkeläisinä olemme olleet siinä onnellisemmassa asemassa, ettemme ole joutuneet kokemaan samanlaisia taloudellisia ym. menetyksiä työttömyyden, lomautusten yritysten kaatumisten seurauksena, joita nuoremmat sukupolvet ja perheet ovat kokeneet. Sen sijaan yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden kokemukset ovat varmaan lisääntyneet. Kansainvälisessä vertailussa Suomi on joka tapauksessa ainakin tähän mennessä selviytynyt keskimääräistä paremmin.
Eläkeyhdistyksenä olemme myös selvinneet olosuhteet huomioon ottaen varsin hyvin. Muodolliset sääntömääräiset kokoukset on saatu pidettyä, kerhotoimintaakin on pyöritetty ainakin pienimuotoisesti. Yhteiskunnallinen kerho YHKE on toiminut Matti Rintalan vetämänä lähes koko ajan. Olemme YHKE:n puitteissa oppineet myös uusia etätyöskentelyn tapoja ja näin korona-aika on tuottanut lisää digiosaamista ja näin myös jotain myönteistä. Marja Koskenalho on käynnistänyt ja pyörittänyt uutena toimintamuotona avoimia yhteislaulutilaisuuksia ensin Asukaspuistossa ja menneen kesän aikana Matinkartanon vehreässä ympäristössä, siis turvallisesti ulkotiloissa.
Miten tästä eteenpäin? Jos pandemiatilanne kehittyy myönteiseen suuntaan, tulemme Marraskuun 22. pnä pidettävässä syyskokouksessa hyväksymme aktiivisemman toimintasuunnitelman vuodelle 2022 . Se perustuu tietenkin pääosin vanhaan hyväksi koettuun toimintaan. Toisaalta toivomme, että kykenisimme myös uudistumaan ja luomaan kiinnostavaa toimintaa. Erityisesti uusilta jäseniltä toivoisimme ideoita ja aktiivisuutta toimintamuotojemme kehittämisessä.
Sääntöjemme mukaan yhdistys toimii jäsenistönsä yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavana sekä omaehtoisen harrastustoiminnan ja ilmaisun areenana. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavia ovat aloitteet keskusjärjestöllemme Eläkeläiset ry:lle ja vuosittain tehtävät esitykset Espoon kaupungille. Tähän vaikuttamiseen olemme tunnollisesti osallistuneet ja tuoreimmat esityksemme löytyvät kotisivuiltamme.
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry toteuttaa joka kolmas vuosi kyselytutkimuksen, jossa laajasti selvitetään ikääntyneiden tilannetta, odotuksia ja ongelmia. Ongelmien kärkipäähän ovat toistuvasti nousseet eläkkeiden pienuus ja tähän liittyvät taloudelliset vaikeudet sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen riittämättömyys. Myös yksinäisyys koetaan lähes samansuuruisena ongelmana.Yksinäisyyden kokemiseen yhdistyksellä on parhaat mahdollisuudet ja edellytykset vaikuttaa. Kerhotoiminnan kehittäminen, mielenkiintoiset kulttuurielämykset ja matkat ovat lääkkeitä yksinäisyyteen. Jos tuttavapiirissäsi on ikäihmisiä, jotka kokevat tällaisia tuntemuksia, houkuttele heidät mukaan. Tätä toiminnan aluetta pyrimme aktiivisesti kehittämään jos koronatilanne antaa meille lähitulevaisuudessa siihen mahdollisuuden.
Antero Krekola
22.10.2021
*****
TOIVEIKKUUTTA ILMASSA
Koronaviruspandemia on kestänyt kohta
puoliotoista vuotta. Eläkeläisjärjestöjen toimintaankin pandemia
on vaikuttanut lamaannuttavasti. Sosiaalisen elämän ja
kanssakäymisen kannalta aika on ollut vaikeaa. Kerhotoiminta on
pääosin ollut pysähdyksissä viime vuoden maaliskuusta lähtien.
Johtokunta on kevään aikana kokoontunut kolme kertaa ja
sääntömääräiset syys- ja kevätkokoukset on pidetty.
Poikkeustilanteen takia johtokunnan kokoonpano ja tehtäväjako on
pysynyt entisellään ja kerhojen entiset vetäjät jatkavat siltä
osin kun toimintaa saadaan taas käyntiin.
Tilanne viimeisten viikkojen aikana on
onneksemme alkanut kehittyä parempaan suuntaan. Mikäli uusia
pandemia-aaltoja ei ilmaannu syksyllä, perinteinen ja ehkä
suosituin yleiskerhomme, maanantaikerho aloittaa toimintansa
maanantaina 6.9. Musiikkikerho Elmuska on matalalla profiililla
toiminut koko ajan entisin aikatauluin ja Marja Koskenalho on
ansiokkaasti vetänyt lauantaisin pitkälle syksyyn ja heti kevään
mahdollistaessa avoimia yhteislaulutilaisuuksia ensin Asukaspuistossa
Matinraitilla ja tämän vuoden puolella Matinkartanon pihalla.
Yhteiskuntakerho YHKE on kokoontunut etänä ja oheisena opetellut
Matti Rintalan ohjauksessa etäkokouksen käytäntöjä. Innokkaimpia
sauvakävelijöitä on tietenkin näkynyt raiteilla ympäri vuoden.
Suurin ongelma koronan kukistamisen
ohella on tilakysymys. Monitoimitalon tilat saadaan käyttöön
näillä näkymin vasta syyskuun alussa. Siellähän on kokoontunut
maanantaikerhon ohella myös Osaavat Kädet ja muitakin ryhmiä.
Kesätoiminnan osalta tilanne on
edelleen avoin. Perinteinen kesänviettopaikkamme Hanikan
virkistyskeskus on koronan ym. syiden takia ollut pitkään
suljettuna. Viimeisten tietojen mukaan tilanne on nyt muuttumassa ja
varausjärjestelmä avattaneen heinäkuun alussa. Tavoitteenamme on,
että saisimme jälleen vuorot joka toiselle keskiviikolle 7.7.
alkaen 1.9 saakka. Tiedotamme tilanteesta mahdollisimman pian.
Kulttuuriakin on tiedossa. Olemme
tehneet alustavan varauksen Someron Esakallion kesäteatteriin
sunnuntaina 1.8. Siellä esitetään Unto Monosen elämää seuraava
näytelmä ”Herra Satumaa ja laulava taksikuski. Yhdistys maksaa
yhteiskuljetuksen. Heinäkuussa käymme tutustumassa Laila Pullisen
näyttelyyn Nissbackan kartanossa Vantaalla.
Uudenmaan Aluejärjestö ry on
järjestämässä suosittua syysretkeä (ent. ”syystärräys”)
Kylpylähotelli Kuntorantaan 6.-8.10.2021. Hintaan 120 €/hlö
sisältyy edestakainen bussimatka, majoitus 2-hengen huoneessa, 2 x
aamiainen. Pienellä lisämaksulla järjestetään kiertoajelu
Varkaudessa sekä tutustuminen Mekaanisen musiikin museoon sekä
toisena vaihtoehtona retki Valamon luostariin Heinävedelle. Kerromme
tästä jo tässä vaiheessa koska sitovat ilmoittautumiset on
tehtävä heinäkuun aikana. Yhdistyksemme kiintiö on 12 henkilöä.
Tässä pääpiirteittäin kesän
ohjelmaa. Tiedotamme lisää sitä mukaa kun asiat selkiytyvät eri
viestintäkanaviamme käyttäen. Kaikki tietenkin sillä
edellytyksellä että koronatilanne saadaan lopullisesti hallintaan.
Sitä ennen noudatetaan suosituksia ja nautitaan kesästä.
Hyvän kesän toivotuksin
Antero Krekola
17.6.2021
*****
KORONATILANNE
Olemme
eläkeläisjärjestö. Yleisesti tiedetään, että ikä on
merkittävä riskitekijä vakavalle koronavirustaudille. Siksi ei voi
liikaa korostaa varovaisuutta ja kaikkien jo yleisesti tunnettujen
ohjeiden noudattamisen tärkeyttä. Loppukesällä oli vielä
toiveita epidemian talttumisesta, mutta syksyn aikana tilanne on
vaikeutunut ja nyt joulua lähestyttäessä olemme siirtyneet entistä
vaikeampaan ”leviämisvaiheeseen”.
Toiminnassamme
olemme nyt tilanteessa, jossa käytännöllisesti katsoen kaikki
toiminta on pysähdyksissä. Keskeinen toimitilamme Monitoimitalo on
suljettu ja tilaisuudet peruttu. Toivoa valoisammasta tulevaisuudesta
antaa kuitenkin tieto, että rokote on valmistumassa ja
vuodenvaihteen jälkeen olemme jonojen alkupäässä saamassa
roketesuojauksen.
Olemme
vaikeasta tilanteesta huolimatta voineet pitää sääntömääräiset
kokouksemme. Vain muutama päivä ennen väkimääriä ja liikkumista
koskevien lisärajoitusten voimaantuloa pidimme syyskokouksen, jossa
päätimme ensi vuoden toiminnan suuntaviivoista. Olimme varsin
yksimielisiä siitä, että pääosin tälle vuodelle suunnitellut,
mutta peruuntuneet toiminnot ja tapahtumat toteutetaan vuonna 2021.
Pääosin jatkamme samalla kokoonpanolla samoin toimijoin. Kaikki
tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että tilanne normalisoituu.
Eläkeläisten
elinoloja koskevissa tutkimuksissa on toistuvasti noussut esille
kaksi ongelmaa: niukka toimeentulo ja yksinäisyys. Etenkin
yksinäisyyteen liittyvät ongelmat ovat tutkimusten mukaan
korostuneet ja lisääntyneet tapaamis- ja liikkumisrajoitusten
myötä. Sosiaaliset tarpeet ja psyykkinen jaksaminen voivat
nostattaa uusia ongelmia, vaikka koronatilanteesta selvittäisiinkin.
Näissä
olosuhteissa kaikinpuolisen jaksamisen kannalta on tärkeää
ylläpitää yhteyksiä sukulaisiin, ystäviin ja tuttuihin.
Yhdistyksemme johtokunta kokoontuu seuraavan kerran niin pian kuin
koronatilanne sen sallii. Voit ottaa yhteyttä myös kaikkiin meihin
joiden nimet ja yhteystiedot löytyvät tiedotteistamme. Voisit
samalla esittää toivomuksia, minkälaista toimintaa itse haluaisit
meidän järjestävän, kun olosuhteet jälleen normalisoituvat.
Kaikenpuolista
jaksamista, Rauhallista Joulua ja vähintään nykyistä vuotta
Parempaa Uutta Vuotta!
20.12.2020
Toivoo
Antero
Krekola
puheenjohtja
*****
TILANNE JATKUU – VAI JATKUUKO?
Suomen koronatilanne on syksyn
lähestyessä muuttunut epäsuotuisaan suuntaan. Tilanne on kuitenkin
muihin maihin nähden kohtuullisen hyvä. Kaikille tutut yhteiset
ohjeet edellyttävät, että yhteisiin tapaamisiin tullaan terveinä,
huolehditaan käsihygieniasta ja pidetään riittävät turvavälit.
Myös maskien käyttöä liikennevälineissä ja ahtaissa tilanteissa
on suositeltu.
Uusin lupaava innovaatio on
koronavilkku. Lähes kaikki, joilla on alle 5 vuoden ikäinen
älypuhelin, voivat ladata puhelimeensa sovelluksen, jolla voidaan
selvittää ja jäljittää koronavirusta. Jos lataaminen ei itselle
onnistu, eikä osaavaa lähipiiriä ole, yhdistyksemmekin varmaan
auttaa.
Mennyt kesä on ollut hiljainen ja
erilainen. Toimintamme ei kuitenkaan kokonaan hiipunut. Olemme
perinteiseen tapaan kokoontuneen pienellä joukolla Hanikassa joka
toinen keskiviikko, jumpattu, laulettu, keskusteltu ja syöty
herkullisen kuumia makkaroita. Kesälauantaisin on pieni joukko
kokoontunut asukaspuistoon laulamaan ja onpa joku urhea käynyt
Treeniksen perjantaivuoroillakin karaokea laulamassa.
Yhteiskuntakerholaiset ovat sähköpostin välityksellä pohtineet
salaliittoteorioita ym. ihmeellisiä maailman asioita.
Miten sitten jatkamme epävarmassa
lähitulevaisuudessa. Johtokunta kokoontui 31.8 ja linjasi tulevaa
toimintaa siten, että suosituksia ja yleisiä ohjeita noudattaen
jatkamme toimintaamme entiseen tapaan. Maanantaina 7.9. kokoontuu
syksyn ensimmäinen maanantaikerho, jossa voimme ehkä laajemmallakin
porukalla pohtia tulevaisuuttamme. Suurin osa muistakin kerhoistamme
jatkaa myös entiseen tapaan ja varmaan kerhoissa pohditaan
tarkemmin, miten kehittyvään koronatilanteeseen suhtaudutaan.
Me kaikki omaan henkilökohtaiseen
elämäntilanteeseemme liittyen teemme omat ratkaisumme toimintaan
osallistumisesta. Toiset ovat perustelluista syistä varovaisempia ja
karttavat yhteisiä kokoontumisia erityisesti sisätiloissa.
Kunnioitamme ja ymmärrämme kaikkien ratkaisuja. Haluamme kuitenkin
tarjota mahdollisuuden toimintaan osallistumiselle kaikille
halukkaille ja etenkin niille, joille puolipakolliset karanteeniajat
ovat olleet raskaita ja yksinäisyyden yleistä ongelmallisuutta
korostavia.
Joka tapauksessa luotamme siihen, että
elämä jatkuu. Siis jatkamme mekin toimintaamme niissä puitteissa
kun se on mahdollista ja turvallista.
1.9.2020 Antero Krekola
*****
KORONATILANNE VAKIINTUMASSA, UUSIA OHJEITA VAADITAAN
Koronavirusepidemian
kasvu on pysähtynyt rajoitustoimien ja hygieniakäyttäytymisen
selvän parantumisen kautta. On kuitenkin edelleen vakava uhka sen
kiihtymisestä uudelleen. Näin arvioi eläkeläisliittojen
etujärjestö EETU ry tilannetta. Järjestö vaatii
valtiovallalta selkeitä ohjeita, jotka kannustavat ikääntyneitä
terveyttä edistävään liikkumiseen. EETUN mukaan karanteeniohjeet
on otettu liian kirjaimellisesti.
Nyt, 18.5. myös Sosiaali- ja
terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
ovat uudelleen arvioineet tilannetta ja höllentäneet virallisesti
yli 70 -vuotiaille annettuja toimintaohjeita. Esimerkiksi pihalla tai
muualla ulkona pidettäviin perhetapahtumiin voi osallistua kunhan
etäisyyksistä huolehditaan. Erityisesti korostetaan käsihygieniasta
huolehtimista ja riittäviä turvavälejä.
Oma yhdistyksemme ehti pitää
kevätkokouksensa viime hetkellä 16.3. Ensimmäisistä
kokoontumiskielloista päätettiin jo muutamaa päivää aikaisemmin
mutta tuolloin ei vielä täysin ymmärretty tilanteen vakavuutta.
Kevätkokouksen yhteydessä päätimme sitten keskeyttää
kerhotoiminnan ja muut kokoontumiset kokonaan toistaiseksi.
Tilanne on tällä hetkellä
vakiintunut. Mikäli tilanne ei muutu pahempaan suuntaan, seuraava
yhteiseksi merkitty kokoontuminen on keskiviikkona 17.6 Hanikassa,
jossa perinteisesti olemme kokoontuneet kesäisin erilaisten
yhdessäolomuotojen merkeissä kahden viikon välein. Kesäpaikkana
se on tilanteeseen sopiva, koska sieltä löytyy tilaa erilaisiin
harrastuksiin makkaran paistosta alkaen. Todennäköisesti normaali
toiminta käynnistyy sitten syyskuun alussa. Näistä asioista
sovimme tarkemmin johtokunnassa kesän kuluessa epidemiatilanteen ja
olosuhteet huomioon ottaen.
Eläkeläisyhdistyksenä olemme monen
muun tarkoituksen ohella yhdessäoloyhteisö. Liikkumisrajoitukset ja
kotiin eristäytyminen ovat jo nyt tutkimusten mukaan aiheuttaneet
erilaisia, mm. terveydellisiä ongelmia. Siksi on tärkeää, että
emme jää yksin. Siksi on tärkeää, että liikkumis- ja
yhdessäolomahdollisuuksia lisätään.
Puhelin on ollut nyt tärkeä
yhteydenpitoväline. Yhteiskunnallinen kerho on pitänyt yhteyttä
keskenään sähköpostitse ja mielenkiintoisia ja provosoiviakin
asioita on nostettu esille. Elmuskassakin muutama urhea laulun lyömä
on ihan oikeastikin tapaillut turvallisin etäisyyksin. Kerhot ovat
luonnollisia soluja yhdistyksemme sisällä. Niiden kuulumisia ja
tulevaisuuden suunnitelmia olisi nyt hyvä aika pohtia.
Kotisivuillemme Hopeahapsiin on luotu
uusi foorumi ”Jäsenasiaa” myös tällaisille pohdinnoille. Kuka
ehtii ensimmäisenä? Kotisivuiltamme löytyy myös hyödyllisiä
linkkejä mm. keskusjärjestömme ja aluejärjestön sivuille.
19.5.2020
Hyvän kesän toivotuksin ja terveisin
Antero Krekola
*****
POIKKEUSTILA
Elämme tällä hetkellä
yhteiskunnallista tilannetta, jota kutsutaan poikkeustilaksi. Sotien
jälkeen tämä on ensimmäinen kerta, jossa valtiovalta on joutunut
turvautumaan näin järeisiin keinoihin kansan turvallisuuden ja
terveyden suojelemiseksi. Perinteisiä yksilön perusvapauteen
liittyviä asioita rajoitetaan ja viranomaisilla on oikeudet puuttua
ihmisten arkielämään erilaisin pakko- ym. keinoin salaperäisen ja
uhkaavan koronapandemian pahimpien seurausten välttämiseksi.
Vielä viikko sitten tilannetta ei
osattu ottaa oikein tosissaan, vaikka jo tiedettiin Kiinan tilanteesta
ja mahdollisista uhkakuvista. Tämän viikon maanantaina 16.3. ehdimme
viime tipassa vielä pitää yhdistyksemme sääntömääräisen
kevätkokouksen Monitoimitalolla, nyt 21.3. se ei enää olisi
mahdollista. Valtiovalta ja tiedotusvälineet ovat toimineet
tehokkaasti ja kaikkien tietoisuuteen on välittynyt mitä saa ja
mitä ei saa tehdä.
Pidetyn kevätkokouksen tärkein päätös
oli tietenkin kaikenlaisen kokoontumista edellyttävän toiminnan
jäihin paneminen. Käytännössä se tarkoittaa, että kaikki
kevätkaudelle suunnitellut ja sovitut tapahtumat, juhlat ja kerhot
maanantaikerhosta lähtien perutaan toistaiseksi. Tilannetta
tietenkin arvioidaan koko ajan mutta todennäköisintä on, että
normaalitoimintaan palataan vasta syksyllä, toivottavasti kuitenkin
syksyllä 2020. Vielä kokouksessa keskusteltiin pienten alle 10
hengen kerhojen toiminnan jatkamisesta, jos näin sovitaan. Tilanne on
kuitenkin tuon ajankohdan jälkeen selkiytynyt ja kiristynyt emmekä
tietenkään enää voi suositella ainakaan tässä vaiheessa
minkäänlaisia kokoontumisia, varsinkin kun valtaosa meistä kuuluu
tähän paljon julkisuutta saaneeseen 70+ -kriisiryhmään.
Kerhotoiminta ja yhteiset tapaamiset
ovat aina olleet yhdistyksemme toiminnan keskiössä. Yksinäisyys on
yleisesti tutkittu ja tunnettu ongelma monien ikäihmisten
keskuudessa. Kerhoissa ja muissa tapaamisissa tavataan tuttavia,
tutustutaan uusiin ja koetaan yhteisöllisyyttä. Tämä tärkeä
elämisen tapa on nyt jäämässä ainakin vähäksi aikaa katkolle.
Onneksi yhteydenpitoa voidaan hoitaa myös muilla tavoin. Osa meistä
pyörii sosiaalisessa mediassa, facebookissa ja vastaavissa, kaikilla
on ainakin perinteinen puhelin. Nyt näille välineille on todellista
käyttöä.
Pidetään yhteyttä!
Antero Krekola 21.3.2020
*****
MENETYS
Olemme eläkeläisjärjestö. Tiedämme,
että elämänkaaren tässä vaiheessa kuolema on aikaisempaa
ajankohtaisempi ja enemmän tai vähemmän luonnollinen asia. Aina se
kuitenkin koskettaa. Joskus se koskettaa normaalia enemmän.
Pitkäaikainen jäsenemme ja ystävämme
Kristina Puukko menehtyi 29.12.2019 vaikean sairauden uuvuttamana.
Kristina toimi käytännössä lähes koko 2010-luvun yhdistyksemme
taloudenhoitajana, osaavana, auttavana ja tarvittaessa myös tiukkana
kirstunvartijana. Kaikki yhdistystoimintaa tuntevat tietävät, että
taloudenhoitajan rooli on yhdistystoiminnan käytännön pyörityksen
kannalta keskeinen. Kristina toimi myös Soukan kerhon vetäjänä
ja keskeisenä toimijana Hanikan kesätoiminnassa. Hänen
asiantuntemuksensa, auttamishaluisuutensa sekä sosiaalisuutensa oli
yleisesti tunnettua. Kristina oli osaamisensa takia varsinainen aarre
yhdistystoiminnassa. Me yhdistyksen jäsenet pääsimme vuosien ajan
osallisiksi hänen lämpimästä ystävyydestään.
Surun keskelläkin nousee jälleen
esille se kuinka tärkeää on myös yhdistystoiminnassa varautua
tilanteisiin, joissa avainhenkilöt joutuvat syystä tai toisesta
väistymään tehtävistään. Jonkinlaisen toimivan sijais-,
tuuraaja- tai seuraajajärjestelmän kehittäminen olisi tällaisissa
tilanteissa hyödyllistä.
Jäämme kaipaamaan Kristinaa. Kristina
oli hyvä ihminen.
26.1.2020
Antero Krekola
*****
UUSI TOIMINTAVUOSI KÄYNNISTYMÄSSÄ
Olemme siirtymässä 2020-luvulle.
Uudet päättäjät ja uudet haasteet odottavat meitäkin. Sodat ja
konfliktit jatkuvat ympäri maailmaa. Valtavia metsäpaloja ympäri
maailmaa, ilmastomuutos on todellisuutta. Itsepäisimmätkin alkavat
pian tajuta ettei näin voi kauan jatkua. Jotain pitäisi tehdä
mutta mitä, siitä on erilaisia käsityksiä.
On toki paljon myönteistäkin. Uusi
hallitus on ainakin lupauksissaan antamassa toivoa. Pieniä eläkkeitä
aiotaan nostaa, hoitajamitoituksia parantaa ja muutenkin ikäihmisten
elinolosuhteita kohentaa. Näihin kaikkiin ikäihmisten yleisiin
elämisen ehtoihin pyrimme edelleenkin vaikuttamaan myös
eläkeyhdistyksenä.
Arkisessa yhdistyselämässämme
kerhotoiminta ja ihmisten tapaaminen näissä yhteyksissä on
kuitenkin keskeisintä. Kulunutta vuotta voidaankin pitää tässä
suhteessa lähihistorian vilkkaimpana. Musiikkikerho Elmuska on ollut
vuoden 2019 aikana keskeisesti mukana yli kolmessakymmenessä
tapahtumassa. Kerho- ja harrastustoiminnan vuoden kohokohtana voidaan
pitää Eläkeläiset ry:n valtakunnallista 60-vuotisjuhlaa
Helsingin Kulttuuritalolla. Tilaisuudessa oma yhdistyksemme esiintyi
senioritanssin, tanssimusiikin ja lausunnan merkeissä.
Käynnistyvän vuoden keskeinen
tapahtuma on myös yhteistoiminnan ja hallinnon tiivistäminen
Viherlaakson - Karakallion Eläkeläiset ry:n kanssa. Kerhotoiminta
Viherlaakson alueella jatkuu entiseen tapaan, hallinnot yhdistetään.
Toivomme, että yhdistyminen rikastaa kummankin yhdistyksen toimintaa
ja toivotamme kaikki uudet jäsenet tervetulleiksi yhdistettyyn
toimintaan.
Käynnistimme n. vuosi sitten uusien
jäsenten tutustumis- ja perehdyttämistilaisuuskäytännön jota
jatkamme heti vuoden alussa. Haluamme näin kartoittaa uusien
jäsenten toiveita ja odotuksia toimintamme suhteen. Näin toivomme
saavamme myös hiljaisempienkin äänet ja mietteet kuuluviin ja
samalla tutustumme toisiimme.
Kaikkea hyvää elämää ja rikasta
toimintavuotta toivottaen
Antero Krekola
29.12.2019
*****
Yhdistyksemme on jo vuosien ajan johdonmukaisesti ajanut Matinkylään
ikäihmisille tarkoitettua Elä ja Asu -seniorikeskusta. Vastaavanlaiset
palvelukeskukset ovat jo Kauklahdessa ja Leppävaarassa. Kaupunki on
ohjelmissaan aikoinaan hyväksynyt keskusten rakentamisen kaikkiin
viiteen Espoon kaupunkikeskukseen.
Suunnitelmat ovat olleet olemassa
myös Matinkylää varten ja tonttikin varattu ja kaavoitettu Kalapuistoon
Iso Omenan eteläpuolelle. Sote -hanke kuitenkin sotki suunnitelmat. Nyt
on tilanne muuttumassa ja toteuttamisnäkymät myönteisempiä.
Oheisena
Espoon Eläkeläisten Keskusliiton tuore kannanotto asiasta.
